Taekwon Do Trnava HWA-RANG header

Vitajte na stránke klubu
Taekwon Do HWA-RANG Trnava

Do-san Tul

Serial "Taekwon-Do Tuly"
 
Do-San 
 
 
Do-san [tosan].
Do-san bol pseudonym kórejského vlastenca Ahn Chang-ho (An Čchang-ho; 1876-1938). Tul má 24 pohybov.
Predstavuje celý život Ahn chang-hoa, ktorý venoval podpore vzdelávania v Kórei a proti japonskému oslobodeneckému hnutiu za nezávislosť.
 
Aby sme pochopili skutočný historický význam Ahn Chang-hoa, musíme si uvedomiť situáciu v Kórei počas japonskej okupácie (1904-1945). Japonsko sa totiž rozhodlo úplne Kóreu zničiť – vrátane kultúry a vzdelávania – a vytvoriť z Kórei ďalšie Japonsko.
Ahn sa narodil v roku 1878 v Kangso v provincii Pyeongan, v súčasnosti Južný Pyongan v Severnej Kórei. V roku 1896 sa Ahn presťahoval do Soulu a začal navštevovať Gusae Hakdang, misionársku školu. Počas štyroch rokov sa obrátil na kresťanstvo.
Rovnako ako mnoho iných kórejcov emigroval ešte pred okupáciou do USA, kde organizoval skupiny krajanov. V roku 1907 sa do Kórei vrátil a spolupracoval na založení školy Taesong. Tá mala poskytovať mladým ľuďom základné vzdelanie založené na národnej hrdosti. Škola bola rovnako ako takmer všetky ostatné zakrátko zrušená a zakázaná. Keď sa po skončení prvej svetovej vojny Ahn vrátil do USA, prostredníctvom krajanských organizácií získal podporu prezidenta W. Wilsona pre vyhlásenie nezávislosti Kórei. Aj vďaka tomu bolo možné založiť v roku 1919  exilovú kórejskú  vládu, ktorá organizovala proti japonský odboj.
 
V roku 1902, Ahn prišiel do San Francisca s manželkou Helenou s cieľom získať lepšie vzdelanie. Počas života v Kalifornii bol svedkom  pouličného boja dvoch kórejčanov kvôli predaji rašeliny. Ahn bol rozčúlený touto ukážkou nevychovanosti svojich krajanov v zahraničí a začal s reformou miestnej kórejskej etnickej skupiny, čím sa stal jedným z prvých predstaviteľov „Kórejského-americkej komunity“. V roku 1903 založil „Spoločnosť priateľov“  (Friendship Society), prvú kórejskú organizáciu v kontinentálnych Spojených štátoch. V roku 1906 založil „Spoločnosť vzájomnej pomoci“ (Mutual Assistance Society – MAS). MAS sa nakoniec zlúčil s „United Korean Society“ na Havaji a vzniká tak „Kórejská národná asociácia“ (Korean National Association), oficiálny zástupca Kórejcov  v Spojených štátoch až do konca druhej svetovej vojny.
 
Mnohí považujú Ahn Chang-hoa za jedného z kľúčových morálnych a filozofických vodcov Kórei v priebehu 20.storočia. V chaose tesne pred a počas japonskej okupácie Kórei dbal na mravnú a duchovnú obnovu kórejského ľudu prostredníctvom vzdelávania ako jednu z dôležitých komponentov v ich boji za nezávislosť.
 
V roku 1938 japonské úrady zatkli Ahna, ale kvôli ťažkej chorobe bol na kauciu prepustený a prevezený do Kyungsungskej fakultnej nemocnici, kde 10.marca 1938 zomrel. V Soule mu na počesť postavili pamätný park a halu. Ďalší pomník na jeho počesť bol postavený v centre Riverside v Kalifornii.
 
 
Tul obsahuje okrem nových techník aj nové prvky.
 
 
Prvým z nich je otočka o 180 stupňov na mieste, tzv.: gujari dolgi. Osa postoja zostáva približne rovnaká, aj telo zostáva v podstate na mieste. Prešľapnutie do osy postoja a vlastná otočka sú dva pohyby, ktoré sa cvičia s rovnakým rytmom ako zostatok zostavy. Pri vlastnej otočke sa tiež využije pohyb tela hore-dole.
Podotkneme, že otočka o 180 stupňov, ktorá bola napr.: v Chon-ji, v sebe zahŕňala krok, a preto sa jej hovorí inak - omgyo didimyo dolgi.
 
Druhým novým prvkom je vyprostenie (únik) z úchopu po technike 6., gunnun so sun sonkut tulgi (vpich). Vyprostenie zachováva postoj, a preto je o to ťažšie sústrediť všetku silu do pohybu „uchopenia“ prednej ruky. Je treba do nej zapojiť nielen svaly ruky, ale hlavne aj bokov.
 
Tretím prvkom je otočka o 360 stupňov z vyprostenia do techniky7.,gunnun so dung joomuk nopunde yop taerigi. Opäť platí, že otočka sa nemôže uponáhľať, čo je typická začiatočnícka chyba.
 
Štvrtým novým prvkom je otočka do smeru, ktorý je šikmý k ose zostavy. Keďže ptom v tomto smere vykonávame ďalšie techniky, je dôležité uhol správne odhadnúť. Pri zlom odhade totiž zostava neskončí tam, kde začala. Na druhú stranu povedané, stáva sa Vám že končíte pred začiatočným bodom, alebo za ním, býva príčina práve v zlom uhle postojov - kombinácia techník hechyo makgi – apcha busigi – 2x ap joomuk jirugi.
 
Posledným novým prvkom je prevedenie dvoch techník v rýchlom slede, konkrétne techník gunnun so ap joomuk kaunde baro jirugi a gunnun so ap joomuk kaunde bandae jirugi. Obe techniky sú plnohodnotné, t.j. každá má samostatný nádych – výdych a pohyb tela hore – dole. Ich prevedenie má byť výrazne rýchlejšie, než je rytmus zostatku zostavy.
 
 
SB


4th Aug, 17
Powered by CouchCMS